luni, 30 aprilie 2012

Modern Buddhism


"Inspiri alb, expiri negru"

Am fost, zilele trecute, la o oră de meditație într-o librărie, aici în cartier. Cred că au fost prezente în jur de zece persoane interesate despre cum să-și relaxeze mintea. Până la urmă despre asta e vorba. Relaxare. Liniște. Pace. Oamenii veniți de la muncă cu buzunarele dicsite de stres s-au oprit direct în locul ăsta despre care au crezut că a împrumutat din sacralitatea budistă și vor pleca cu lumină-n portofele. O tipă tunsă foarte scurt purta o robă cărămizie, așa cum poartă călugării budiști, și printr-o propovedanie modernă încerca să le inducă prezenților necesitatea deținerii cărții "Modern Buddhism". "Avem nevoie de pauze, iar meditația este ca o pauză mentală, ca o vacanță", spunea ea. Ceea ce a cuvântat îi făcea pe oamenii care, probabil, nu mai fuseseră în vacanță de vreo trei ani, să se gândească că dacă vor recurge la meditație conform cărții, senzațiile de liniște din ultimul concediu vor fi mai aproape. Vorbea numai glume stupide. Asocia elemente din viața de zi cu zi în așa fel încât să pară filosofii importante, dar să fie și pe înțelesul gloatei. "Cartea e o metodă științifică care funcționează pentru fiecare", adică o metodă care nu dă greș, însă a simțit nevoia să "traducă". "Dacă pui zahăr în ceai, se îndulcește. Același efect are zahărul și pentru ceaiul meu și pentru al tău. Nu se poate să pui zahăr în ceai și să devină sărat. Ha ha ha!", râdea de i se ridica buza și i se vedeau gingiile scârboase. Nu-mi venea să cred că asemenea glume "vând" meditație. 

Am stat cu ochii închiși vreo 15 minute și-mi imaginam semnificația cuvintelor ei. "Expiră fumul negru care reprezintă grijile și problemele și inspiră po-zi-ti-vi-ta-te. Imaginează-ți cum lumina intră în tine. Inspiri alb și expiri negru". Wooow! Fumul de țigare care odată intrase în mine, acum ieșea și mai negru. Se ridica și se făcea una cu norii, dar nu vedeam cum intra pozitivitatea în mine, nici pe nas și nici pe gură. Poate prin piele... O singură chestie bună a spus. "Trebuie să ne schimbăm modul în care experimentăm viața. E o schimbare interioară, nu exterioară. Gândește-te, cât de fericit poți deveni?!", de altfel lucruri spuse, scrise și repetate de oameni și tot degeaba. 
În fine, cartea se găsește și în varianta eBook. În cazul ăsta, ochiul nu vede textul și nu se chinuie să descifreze codul, mâna nu se oboșește să dea pagina, iar o vocea îți vorbește în ureche. 
Până la urmă totul se adaptează zilelor noastre... "Modern Buddhism", adică oamenii sunt atât de goi încât nu sunt în stare să înțeleagă esenta cuvintelor și e nevoie să le spui că zahărul îndulcește și cafeaua mea, dar și pe a ta.

După ce am ieșit din librărie, m-am certat cu Rozi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu